Nu concep o zi de nastere sau o data festiva fara tort. Asa am crescut, mama mereu ne facea tort, ca era unul mai pompos sau unul mai saracios, asta nu conta; important era sa avem in ce infige lumanarelele :D Cand m-am asezat si eu la casa mea, am continuat traditia. La inceput cumparam torturile, abia invatam sa prajesc un ou, sigur nu mi-ar fi iesit blatul :))) Apoi incet-incet am inceput sa-l prepar in casa; uneori trisam si cumparam blatul si eu faceam doar crema. Insa de cand o am pe Miruna prefer sa fac totul in casa (nu ca ei i-as da tort :))) ). Mai ales ca in primul an de viata al gazei i-am facut tort in fiecare luna. :D Impropriu zis "i-am facut" ca ea n-a gustat din nici unul. Nici macar din ala de la 1 an. Asa sunt eu, o mama rea, care i-a facut cunostiinta fiicei sale cu zaharul cat de tarziu a putut. Dar nu asta vroiam sa va spun, vroiam sa va arat in ce-am infipt noi 7-le la inceputul lunii (aniversarea casniciei noastre :D)
Cum abia sparsesem forma de tort cu inel (a avut fundul de sticla si cand am scapat-o pe jos s-a intins in toata bucataria, de-a trebuit sa dau toata mobila, frigider si aragaz la o parte pentru a aspira cioburile) si cum aveam niste piscoturi ramase nefolosite de la un tiramisu dezastru (mi s-a stricat mascarponele in frigider :( ) am zis sa fac o prajitura, ceva cu piscoturi. Si-am gasit scaparea pe blogul
Laurei Sava. Cand am vazut ca are nuci si cafea, mi-au iesit ochii ca la melc si-am planuit executarea ei. :))) Am adaptat putin reteta pentru ca nu aveam unele chestii prin casa, am mai facut eu unele treburi de capul meu si n-a iesit cum zicea in reteta si-a trebuit sa dreg busuiocul cumva; in fine, o sa vedeti, dar sa stiti c-a iesit minunata si-as mai repeta experienta, insa stau prost la capitolul nuci, prefer sa le pastrez pentru cozonacii de Craciun :D.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 3 linguri cacao (eu am folosit pudra de roscove -> acelasi gust, aceeasi placere :))) )
- 3 linguri cu varf nuci macinate
- 1 plic praf de copt
- unt (pentru a unge tava)
Pentru crema:
- 300 gr nuci intregi (le vom praji nitel si apoi le vom macina)
- 200 ml cafea tare
- 2 lingurite cu zahar (pentru a indulci cafeaua)
- 250 gr unt moale
- 1 lingurita esenta rom
Pentru glazura de ciocolata (aici n-am respectat reteta Laurei pentru ca nu aveam ciocolata cu lapte si am aplicat reteta de glazura de la o alta prajitura pe care am sa v-o arat alta data :D ):
- 4 linguri zahar tos (eu am avut zahar de palmier si am pus doar 3 linguri rase ca e mai dulce)
- 4 linguri ulei de floarea soarelui/porumb/palmier etc., nu de masline (eu am incercat pana acuma reteta cu primele 3 variante de ulei si-a iesit buna)
- 8 linguri apa
- 3 linguri cacao/pudra de roscove
Mai avem nevoie de piscoturi (in reteta spune ca avem nevoie de 20-22 piscoturi, eu am folosit mai putine, nu le-am numarat) si aproximativ o ceasca de cafea tare, neindulcita (pentru a inmuia piscoturile).
Mod de preparare:
Prima si prima data va apucati de cafea. Nu, nu pentru voi, ci pentru prajitura :))). Cantitatea totala de cafea este de 400 ml, adica 2 cesti mai mari. La 400 ml de apa am pus 4 lingurite cu varf cu cafea. Cat timp fierbe (atentie sa nu dea pe foc) dati foc la cuptor :))) :)))) Adica il aprindeti :))) :))) Rad pentru ca imi imaginez ce-ar zice sotul meu la faza asta "cum? pun benzina pe el si-i dau foc?" :)))) Ati inteles voi, ca sunteti gospodine, stiu eu ;)
Probabil cafeaua s-a facut, o lasati la racit si scoateti untul din frigider si-l puneti pe o farfurioara pe aragaz, astfel incat caldura cuptorului sa-l topeasca usor. Mai aruncati un ochi la el, sa nu se topeasca de tot.
Cantariti apoi faina, o cerneti (nu neaparat de impuritati, cat pentru a o aera, e mult mai bine asa, credeti-ma!). Cerneti si cacaua/pudra de roscove (din aceleasi motive). Amestecati-le pe amandoua cu praful de copt si lasati-le la odihnit.
In continuare, macinati nucile, la blender sau la rasnita, dupa posibilitati. Le lasati si pe ele in stand-by.
Separati albusurile de galbenusuri. Vasul in care veti pune galbenusurile sa aveti grija sa fie unul marisor pentru ca aici va avea loc toata treaba. Prima data mixati galbenusurile cu zaharul timp de 2-3 minute, pana cand nu mai crontane zaharul. Apoi mixati si albusurile spuma cu un praf de sare. Ar fi bine ca atunci cand intoarceti castronul cu fundul in sus, compozitia sa nu cada, insa nu e musai asa; eu, spre exemplu, am tot pornit si oprit mixerul in timpul acestei operatiuni tot alergand dupa Miruna care tocmai atunci se gasise sa faca nazbatii, incat nu mi-a iesit asa tare, dar o fost ok.
Eu n-am facut lucrurile in ordinea asta si mi-a iesit compozitia cam fleasca. Prima data am mixat albusurile, apoi galbenusurile, apoi am cernut faina, apoi am macinat nucile. Dupa ce ca nu erau spuma albusurile s-au mai si flescait de atata stat, insa v-am spus, a fost bine si asa, dar se putea si mai bine. Voua o sa va iasa muuuult mai bine :D
Punem mixerul deoparte, am terminat cu el deocamdata, si luam lingura de lemn. In castronul cu galbenusuri si zahar punem pe rand, amestecand de jos in sus, nucile macinate, albusurile spuma (sau nu :p) si faina. Rasturnati compozitia intr-o tava unsa cu unt si dati la cuptor. Aici intervin 2 problema: temperatura si timpul de coacere si marimea tavii (cred ca de fapt sunt 3 probleme :))) ). In ceea ce-o priveste pe prima, va spun cum am facut eu: am setat cuptorul la 150 grade si am lasat pana s-a facut :))) adica pana a inceput sa se desprinda usor de pe marginile tavii si a trecut testul scobitorii. Cat despre tava: in reteta cica trebuie o tava cu dimensiunile aprox. 25x16 cm. Aici la mine a intervenit o alta problema existentiala :))) dimensiunile astea sa fie pe fundul tavii sau e vorba despre margini? Cum n-am reusit sa aflu raspunsul exact si bazandu-ma pe cata compozitie imi iesise, am decis sa adopt prima varianta. Greseala! Trebuie o tava aproape la fel de mare ca cea de aragaz, insa putin mai inalta. La cuptor a crescut mai sa dea pe-afara. A iesit pana la urma si varianta mea, dar impinsa rau de tot :)))
Cand blatul este gata, se scoate din forma si se pune pe un platou. Nu
stingeti cuptorul pentru ca trebuie prajita nuca cat timp blatul se
raceste nitel. O lasati aproximativ 10 minute amestecand mereu sa nu se
arda. Cand e gata, o lasati la racit, apoi o macinati.
Apoi, m-am apucat cu mainile de par de crema. Masurati 200 ml (sau o ceasca mai maricuta) de cafea, o indulciti (eu am pus 2 lingurite cu zahar) si adaugati nuca prajita macinata. Mixati bine de tot untul topit, pana devine spuma sau pe aproape. Puneti untul peste cafea si peste nuca macinata, amestecati bine de tot cu lingura, aruncati acolo si romul.
Revenim la blat. Nu trebuie insiropat, deoarece crema este suficient de lichida, iar blatul se va insiropa singur. Intindeti juma' din crema peste blat, cu atentie. Punem deasupra cremei piscoturile inmuiate in cafea (aveti grija sa nu le inmuiati prea tare) si peste ele cealalta jumatate de crema. Cred ca mie mi-a iesit crema prea lichida pentru ca a inceput sa curga prin laterale si arata...nu va spun cum :))) Probabil trebuia mai putina cafea sau mai multa nuca. Sau si una si cealalta. :D
Desi Miruna urla sa bage si ea degetelul in treaba asta, tragea de vasele murdare de pe masa, iar prajitura mea destinata a fi o surpriza placuta arata oribil, mi-am pastrat calmul si-am incercat s-o repar. Cand am vazut cum se revarsa marginile am zis ca le trebuie un dig, niste saci cu nisip, ceva :))))) Asa ca am taiat (cu greu, pentru ca se tot faramitau) pe laterala piscoturi (bine ca-mi mai ramasesera) si le-am lipit de crema curganda :))) O sa intelegeti din poze mai multe.
Am lasat-o deoparte (departe de manutele grasane : D) si m-am apucat de glazura. Intr-o oala mica de tefal am pus toate ingredientele pentru glazura si am dat la foc potrivit, amestecand mereu pana cand s-a ingrosat. Cand a fost gata, am turnat peste prajitura, lasand-o sa curga si pe margini, sa acopere cat de cat si piscoturile. Am mai presarat pe deasupra niste nuca macinata pentru ca-mi ramasese, dar asta dupa ce s-a intarit glazura putin. Am dat la frigider si-am devorat-o (nu pe toata) la cina, ca atunci a venit si al meu acasa. Prajitura e mai buna a doua zi, crema se incheaga mai bine, blatul si piscoturile se insiropeaza. O sa vedeti si din poze, poza cu bucata de prajitura e facuta a doua zi, restul in ziua taierii. :D Si-acum sa curga pozele :)))))
Mai are rost sa va spun c-a fost mega-extra delicioasa? Toate persoanele care au mancat au crezut ca e cumparata, pe bune. Si acuma am apa in gura cand imi amintesc. :)))))
Desi pare greu de facut nu e asa, va recomand s-o incercati. Si sa-mi spuneti cum vi s-a parut. Sper ca nu v-am pierdut pe drum, am scris o gramada, insa am vrut sa va explic ce si cum, in cazul in care doriti s-o preparati si voi.
Daca aveti vreo intrebare, utilizati cu incredere casuta de comentarii.
V-am pupat.