vineri, 22 ianuarie 2016

Reteta: Prajitura cu crema de branza, capsuni si piscoturi

Buna, fetelor!

Ieri am postat pe Instagram o fotografie cu desertul nostru. Cum multa lume mi-a cerut reteta, azi am decis s-o scriu, desi lucram la o postare despre o apa micelara. O sa apara si aceea maine pe blog. :)

Imi cer scuze pentru poze, nu aveam de gand sa le postez, de aceea nu m-am straduit.

Este vorba despre o prajitura racoroasa, delicioasa, ce are in componenta crema de branza, frisca si capsuni. Yami, v-am zis. :D


Ingrediente: (pentru o forma de chec cu dimensiunile aprox. 21x11x6 cm):

  • piscoturi - eu am folosit doar 12 pe care le-am taiat pentru a le fixa in forma mea;
  • 100 gr crema de branza;
  • 100 gr frisca - as fi preferat frisca lichida, insa eu aveam in casa un plic de frisca praf, care are si zahar in ea;
  • 45 gr zahar pudra - daca frisca nu are zahar, mai adaugati; dar puteti gusta din crema si vedeti daca mai trebuie;
  • esenta de vanilie;
  • 10 gr gelatina - eu am avut un plic de gelatina Dr. Oetker;
  • 50 ml apa rece;
  • 100 ml lapte fierbinte;
  • putin lapte rece pentru a inmuia piscoturile;
  • fructe - eu am avut niste capsuni congelate.
Mod de preparare:

Am plecat de la crema pe care am facut-o pentru tortul Mirunei (gasiti AICI reteta).
Am pus gelatina in cei 50 ml de apa rece la hidratat si am lasat-o pentru 10 minute. Intre timp am incalzit laptele (100 ml); el trebuie sa fie fierbinte, dar nu clocotit, ca altfel distrugeti gelatina. Am pus gelatina hidratata peste laptele fierbinte, am amestecat pana s-a topit si-am dat deoparte.
Intr-un bol mare cu pereti inalti, am pus crema de branza cu zaharul pudra si cu esenta de vanilie si le-am batut cu mixerul pana am obtinut o crema omogena. 
Daca aveti frisca lichida, o adaugati peste crema de branza, treptat, si mixati. Daca aveti frisca pudra, asa cum am avut eu, o preparati in alt bol, urmand instructiunile de pe cutie. Apoi, o puneti treptat peste crema de branza si mixati pana are aspect de crema (eu am folosit viteza 2, am un mixer normal). Apoi am adaugat si gelatina dizolvata in lapte si am mai mixat aproximativ 2-3 minute, pastrand aceeasi viteza. Nu va ingrijorati daca devine prea lichida crema, ea se va inchega de la gelatina, mai apoi.
Am pus bolul in frigider si m-am ocupat de piscoturi. Am pus folie de plastic in forma de chec, in ideea de a rasturna prajitura cu fundul in sus atunci cand se va inchega. Am inmuiat piscoturile in lapte si am tapetat peretii formei cu ele. Atentie sa nu inmuiati prea tare piscoturile. Daca este nevoie sa taiati piscoturile, va sfatuiesc sa o faceti dupa ce le-ati bagat in lapte, altfel se vor faramita.
Am rasturnat crema in forma si-am ornat cu niste caspuni pentru ca am uitat ca vreau sa rastorn prajitura. :)))) Puteti pune fructe si in crema, cred c-ar merge unele acrisoare.
Se da la frigider pentru minim 3 ore.
Puteti pune piscoturi si deasupra in cazul in care doriti sa rasturnati prajitura sau puteti pune piscoturile pe fundul tavii, iar in acest caz nu mai rasturnati prajitura, ci faceti ca mine. Cand s-a inchegat prajitura, o scoateti din forma tinand de marginile foliei de plastic, o asezati pe masa si-o luati incet c-o paleta si-o transferati pe un platou. Sau daca ati facut prea putina prajitura (asa ca mine) si-o mancati atunci pe loc, in familie, nimic fancy, lasati folia pe platou. :)))


De asemenea, puteti face intr-o forma mai mare, caz in care va trebuie mai multa crema. Cantitatile pentru gelatina le pastrati, 10 grame de gelatina sunt suficiente pentru aproximativ 500 gr de crema. Puteti jongla cu cantitate de crema de branza si cu cea de frisca; eu la tortul Mirunei am pus 250 gr crema de branza si 300 gr frisca lichida. Depinde de gustul vostru. Si chiar va recomand sa faceti mai multa crema deoarece iese extrem de buna prajitura. Eu azi repet treaba. :D

Asta-i tot, nu e nimic complicat, insa rezultatul este unul foarte delicios. 

Astept sa-mi spuneti in comentarii daca ati realizat reteta cum v-a iesit si daca v-a placut; astept, de asemenea, pozele voastre. :D

2 comentarii:

Va multumesc pentru comentarii, pupici.